על אופרת ברונדיבר וריאיון עם גרֶטה קלינגסבֶּרג, ניצולת גטו טרזינשטאט
ברונדיבר / מאת הנס קראסה
אופרת הילדים בּרוּנדיבַּר נכתבה בשנת 1938 ובוצעה לראשונה בגטו טרזינשטאט על ידי מקהלת ילדים. מאז זכתה כבר לכמה לעיבודים חדשים ולהפקות בבתי ספר שונים. האופרה בּרוּנדיבַּר סימלה עבור כל היהודים בגטו טרזינשטאט את מאבק הטוב ברוע, את ניצחון האור על החושך, וסייעה לילדי הגטו להתמודד עם הכיבוש הנאצי ועם החיים בגטו.
החזרות לקראת הצגת האופרה בגטו העסיקו את הילדים והשכיחו את המלחמה הנוראה שהתרחשה באותו זמן. סיפור האופרה מעורר תקווה והשראה. זהו סיפורם של שני ילדים שאמם חולה, ולמען בריאותה עליהם להשקות אותה בחלב טרי .הילדים העניים, שידם אינה משגת לקנות חלב ,מחליטים ללכת לשוק, ומשעייפו לנסות לקבץ כסף, החליטו לנסות מזלם בשירה, כדי לגייס פרוטות ולקנות חלב לאמם החולה.
בּרוּנדיבַּר הרשע גוזל מהם את כספם, אך סופו אינו מאחר להגיע – חבריהם של הילדים נחלצים לעזרתם ומגרשים את הרשע. זהו בעצם ניצחון החלשים על החזקים, הטובים על הרעים.
על גטו טרזזינשטאט:
מחנה גטו טרזינשטאט הוקם בנובמבר 1941, ובמשך כמעט שלוש וחצי שנים היו בגטו יותר מ-15,000 ילדים. יותר מ-14,000 מהם נשלחו למחנות ההשמדה. הייחוד של מחנה גטו טרזינשטט היה בפעילות האמנותית הענפה שבו. אנשי גטו טרזין כתבו שירה, ציירו, שרו ורקדו. על אף האיסורים המוחלטים, הילדים למדו ואפילו העלו מחזות ואופרות.
הצפיפות בגטו גרמה לכך שהקהילה החליטה להקצות מקום מרווח יותר לילדים. הם שוכנו, תחת השגחת מדריכים, במעונות שהיו מיועדים אך ורק להם. במעונות אלה זכו הילדים לחינוך ולמנות מזון גדולות יותר, וכך גם התאפשרה כנראה הפעילות התרבותית הענפה של ילדי הגטו.
ריאיון עם גרֶטה קלינגסבֶּרג, ניצולת גטו טרזינשטאט:
גרטה קלינסברג השתתפה בהצגת האופרה ברונדיבר בזמן המלחמה, והופיעה לא פחות מחמישים פעמים בתפקיד אנינקה.
גרטה:
היינו שלושים ילדים בחדר, בבית הילדים שנוהל על ידי ההנהלה העצמית של היהודים בגטו. חילקו אותנו לפי גילאים. אני הייתי בחדר עם חברתי אווה דיאמנט.
טרודה, אחותי הצעירה, היתה באותו בניין, אבל לא איתנו באותו חדר. שלושה חודשים לפני סוף המלחמה נלקחנו מגטו טרזינשטאט לאושוויץ. את אחותי טרודה לא פגשתי שוב מעולם.
איך את מרגישה כאשר את שומעת שוב את צלילי האופרה ביוונית, בצרפתית ואפילו לאחרונה בתאילנדית?
הדבר שהכי משמח אותי הוא שלמרות כל מה שעברנו, המוזיקה חיה לנצח.